Po ceni:
Do 50 €
50-100 €
Preko 100€
Po godišnjem dobu:
365 dana
Buketi proleće
Buketi leto
Buketi jesen
Buketi zima
Prema prilici:
Ljubav
Venčanje
Rođenje
Rođendan
Godišnjica
Tužna prilika
Ostalo
Vrste aranžmana:
Buketi
Aranžmani u posudi
Poklon korpa
Korpa
Vaza
Biljke
Biljni aranžmani
Vrste cveća:
Amarilis
Cvetni mix
Egzotično cveće
Gerbera
Hrizantema
Kala
Ljiljan
Orhideja
Ruža
Sezonsko cveće
Sobne biljke – članovi naše porodice
Bašta – odmor i hobi
Rascvetani balkoni
Pejsažna arhitektura –
budimo hortikulturni!
horoskop
cvetni zalogajčić
ležerno osvajanje cvećem
moje venčanje
cvet prijateljstva

OPLEMENJIVANJE ENTERIJERA  BILJKAMA – PRAKTIČNI SAVETI

Žive biljke simbolizuju ponovno rodjenje.One ukrašavaju i oplemenjuju naš dom, poslovni prostor, unose dah prirode, odmaraju nam pogled. Preko vazduha upijaju ugljen-dioksid i uz pomoć sunčeve svetlosti u procesu fotosinteze prevode ga u kiseonik.

Sobna jela ne samo da prijatno miriše već ima i antimikrobna svojstva. Njeno pinitol-terpensko ulje, koje ispuštaju iglice, deluje kao najfiniji prirodni dezodorans, ozonator i biljni inhalator.

Bršljen, filadendron, hlorofitum smanjuju koncentaciju štetnih isparenja i toksina u vazduhu.

Ovo je samo deo onog što su biljke u stanju da urade za nas. Pa, uzvratimo im pažnjom, negom, ljubavlju.

 

Feng shui i biljke - Feng shui je drevna kineska tehnika koja predstavlja mešavinu zdravog razuma, osećaja za lepo i mistične filosofije čiji je cilj da ostvari sklad svih stvari sa svojim okruženjem, sklad sa prirodom. Život sadrži i stavara energiju. Biljke su najpopularniji feng shi lek. Njima se može podsticati pokret u oblastima bez energije, ili se ublažiti oštrine u prostoru. Bor označava dugovečnost, bambus i paprat dobru sreću a japansko drvo crassula ovata privači prosperitet. Velike, krupne biljke mogu usporiti energiju  dok je male mogu podstaći.

Nega sobnog cveća preko zime - Biljka ne treba da bude blizu peći, radijatora. Ako je vazduh suv u stanovima sa centralnim grejanjem, orošavanje posebno prija fikusu bendžaminu, maranti, papratima, drvetu života...Orošavanje ne podnose vrste sa dlačicama na lišću: afrička ljubičica, gloksinija...Biljke koje su u cvetu treba više zalivati. Kaktuse, filadendron, difenbahiju, ehmeju, nidularijum treba redje zalivati. Vodena palma traži obilno zalivanje tokom cele godine. Voda treba da je odstajala, bez kreča i da je sobne temperature. Optimalna temperatura prostorije 15 do 20 stepeni C. Biljke koje zimi odmaraju kao što su oleander, hibiskus, palma, limun, pomorandža treba dražati u hladnijoj prostoriji 2-10stepeni C. Zima nije pogodna za rasadjivanja i ramnožavanja, treba sačekati kraj februara, početak marta.

Biljke žderačice – ne treba ih hraniti iseckanim šniclama, one su veoma skromne I zadovoljavaju se time da love insekte. Prema ubistvenim klopkama za insekte, registrovano je 550 vrsta mesojeda. Drosera ima listove pokrivene perlama, fatalnim I lepljivim, saracena duboko udubljenje nalik na grlo gde plen upada I biva svaren. Dioneja ima listove u obliku klopke čije se vilice zatvaraju u tridesetom delu sekunde posto insekt upadne. Kad se klopka terći put zatvori, jedan list umire… Budite hrabri i gajite ove biljke žderačice, divnih cvetova, u hladnoj prostoriji (5-15 stepeni), a u proleće ih izneti napolje.

Poinsettia (Euphorbia) pulcherrima – prekrasna biljka sa crvenim listovima u obliku zvezde dolazi iz Srednje Amerike gde je poznata pod imenom plameni list. Božićna zvezda. Omiljena božićna biljka, cveta u decembru i januaru. U maju se presadjuje. Cvet je žut i neupadljiv. Osetljiva je za održavanje, traje nekoliko nedelja. Ni prekomerna vlažnost ni preterana suvoća. Mnogo svetlosti i temperatura 22-23 stepeni. Od previše vode i preniske temperature opadaće joj lišće.

Anturijum ili flamingov cvet  - dobio ime po grčkoj reči antihos – cvet i oniz – rep ( zbog izduženog oblika cvasti). Dolazi iz tropske Južne Amerike Traži dosta svetlosti, vlažnost vazduha, treba ga svakodnevno orošavati prokuvanom vodom i redovno zalivati. Svake četvrte godine se presadjuje.Cveta od februara do jula. Razmnožava se deljenjem bokora u rano proleće kada se i presadjuje.

Bršljan – Hedera helix, biljka kojoj se pripisuje značenje vernosti i dugovečnosti. Medonosna je biljka, a i lekovita: lečenje žuči, vodene bolesti, želuca, upalu bešike.Protv celulita i zubobolje, kod neuralgije, glavobolja, reume ublažava bolove. Sobni bršljan upija otrovni benzen koga ima u uljima, bojama, deterdžentu, dimu cigareta..Zahvalan za održavanje, dobro podnosi senovita mesta.

 
 
© 2008-2014 FloraMira.rs. Sva prava zadržana. vrh